Minikunstwerk jaarproject 2020

Hoe hou je je geest flexibel en creatief?

Als maker is het belangrijk om jezelf te blijven openstellen en uitdagen. Voor mij is dat niet alleen beroepsmatig een belangrijk gegeven, maar ook als mens. Het geeft je handvaten om het leven te leiden zoals dat bij je past, om nieuwe horizonten te ontdekken, om jezelf en andere mensen te begrijpen, om oplossingen te bieden voor allerlei zaken die je zowel in werk als in je persoonlijk leven onvermijdelijk tegenkomt.

Creativiteit is een onuitputtelijke bron, heb ik ervaren. Je moet die bron natuurlijk weten te vinden. En als je hem vindt, kun je op zoek naar manieren waarop je de stroom sterker kunt maken. Dat kan een proces van jaren zijn, maar soms kun je het ook zomaar ineens zoeken. Inspiratie is belangrijk, maar soms ook overschat. Of misschien beter gezegd: vaak anders geïnterpreteerd dan hoe het in werkelijkheid werkt. In mijn ervaring is het niet perse iets dat zomaar komt aanwaaien, maar iets dat je kunt stimuleren en cultiveren. Het belangrijkste middel om inspiratie te doen groeien is experimenteren. Dingen uitproberen, en dan goed kijken, luisteren, voelen wat er gebeurt. En dan nog eens proberen.

Soms werkt het om voor een experiment een concrete aanleiding  voor te hebben, een opdracht die volbracht moet worden. Het kan zijn dat je die krijgt van een opdrachtgever, maar als je die niet hebt, kun je die jezelf gewoon geven.

Zo deed ik in 2017 een jaarproject, waarbij ik mezelf de opdracht gaf elke week een foto te posten. Als ik op dat jaar terug kijk zie ik dat ik veel geleerd heb. Dat gaat zowel over het puur fotografische, als over dingen die je in het proces tegenkomt. Bijvoorbeeld in het kiezen van een beeld, toch iets laten zien, ook als je eigenlijk niet helemaal tevreden bent, elke keer weer opnieuw beginnen, snel leren werken, enz.

Dit jaar had ik opnieuw zin om mijzelf een jaar lang uit te dagen om iets te maken. Deze keer zonder mij te beperken tot één kunstdiscipline. Maar om toch een kader te hebben om binnen te werken, vroeg ik aan mijn facebookvrienden om mij woorden te geven. Die woorden schreef ik op papiertjes en stopte ze in een pot. Elke week trek ik er daar eentje uit en maak iets rond dat thema. Het uitgangspunt is dat het een kort en simpel project moet zijn, haalbaar in een week (ook in een drukke werkweek). Elke week deel het resultaat hier en op social media, ongeacht of ik heel tevreden ben met het resultaat. Het doel is immers om vooral te DOEN en te EXPERIMENTEREN en er lol in te hebben.

Hieronder zie je de neerslag van dit project.